Diákok, akik körzeti, megyei, országos versenyeken eredményeket értek el:

2016-2017-ben

2017-2018-ban

2018-2019. I. félévben

 

 

2021 augusztus

Tisztelt bögöziek, kedves óvodások! Az alábbi linkre kattintva, megtekinthetitek az új óvoda bemutatóját. Szeretettel várunk benneteket tanévkezdés napján:

Link: https://www.youtube.com/watch?v=XGxbjffIhCM&t=181s

 

Beiratkozás a 2021-2022-es tanév előkészítő osztályába:

A 2021-2022-es tanévben iskolánkban 2 előkészítő osztály indul:
Bögözi Általános Iskola - Bögöz - 1 osztály - tanítónő: Séra Erzsébet - 22 hely

Berzenczey László Általános Iskola - Agyagfalva - 1 osztály - tanítónő: Nagy Abigél - 22 hely

A beiratkozás menete: 2021. március 29.-április 28. között

 Az iratkozás az iskola titkárságán zajlik!

Az iratkozás órarendje:

 • Hétköznapokon 8,00-15,00  (későbbi időpont előzetes egyeztetés alapján. Tel: 0266-245-410 titkárság)

Szükséges iratok: 

 • születési bizonyítvány (eredeti és másolat)
 • szülők személyazonossági igazolványa (eredeti, másolat)
 • orvosi igazolás a beiratkozáshoz családorvostól és az oltásokról
 • ajánlólevél az óvodától (azoknak, akik a 6 évet szept.1.-dec.31. között töltik be): kérés alapján az intézmény titkárságán március 22-április 27 között.
 • nyilatkozat az adatok hitelességéről (a titkárságon található)
 • a beiratkozási adatlap az iskolában töltendő ki (aki online próbálkozik, az is be kell jöjjön az iskolába)

Fontos információk:

 • a beiratkozás módszertana és határidők -  metodologie
 • beiskolázási terv- plan de scolarizare 
 • közhasznú információ az iratkozással kapcsolatosan: tel verde: 0800 816 266

Kötelező a járványügyi szabályok betartása (maszk viselése, fertőtlenítés, távolságtartás)!

 

Bővebb tájékoztató a megyei tanfelügyelőség oldalán valamint a minisztérium oldalán.

CALENDARUL ÎNSCRIERII ÎN ÎNVĂȚĂMÂNTUL PRIMAR


2020 szeptember:

Kedves diákok, az alábbi linket használva megtaláljátok a jelenleg iskolánk által használt tankönyveket, amelyekből a tanév során tanulhattok. Célunk az, hogy amíg a tankönyveket kézhez kapjátok, ne hátráltassa az oktatás a jelenlegi tankönyv hiány. Jó böngészést kívánok: https://www.manuale.edu.ro


2020 május:

Kedves VIII-os diákok! A Nemzeti vizsgára való felkészülés érdekében osztom meg veletek az on-line elérhető munkafüzetet, amelyet Hargita Megye Tanácsának, Hargita Megyei Tanfelügyelőségnek, illetve mindazoknak a szaktanároknak köszönhetjük, akik hozzájárutak a munkafüzet megjelenéséhez. Az alábbi linket használva máris készülhettek a vizsgára.

Link1: http://regi.hargitamegye.ro/upload/public/oktatas/Suport_pentru_Evaluare_clasa_VIII_P1.pdf

link2: http://regi.hargitamegye.ro/upload/public/oktatas/Suport_pentru_Evaluare_clasa_VIII_P2.pdf

 

2020 január

Igyenes online gyakorlási lehetőségek az alábbi linkeken:

 1. AEL leckék - https://eduonline.roedu.net/?p=2&c=13
 2. Geogebra matematikai platform - https://www.geogebra.org/calculator


Függvényábrázolás - https://letoltokozpont.hu/letoltes_programok_reszletes.php?a=3475&k=41

 

2019. 12.21.

Köszönet A Bethlen Gábor Alapkezelő Z.R.T-nek

A 2019-es kalendarisztikus év során is a Bögözi Általános Iskola megpróbálta tovább bővíteni didaktikai eszköztárát a XXI. század modern oktatási - technikai követelményeknek eleget téve. E célok elérésében hatalmas segítséget a Bethlen Gábor Alapkezelő Z.R.T. nyújtott, anyagi támogatásának köszönhetően tudtuk céljainkat elérni. A Bögözi Wass Albert Iskoláért Egyesület sikeres pályázata által egy újabb tanterem gazdagodhatott modern didaktikai eszközzel, egy interaktiv tábla felszerelése által. Az  interaktiv tábla egyszerűen vonzza a gyerekek minden korosztályát, ez egy nagyon hatékony oktatási eszköz, mely a tantárgyak és korosztályok hatalmas skálájához alakíthatóan alkalmazható. Ugyancsak a Bethlen Gábor Alapkezelő Z.R.T. által nyújtott anyagi támogatásnak köszönhetően ebben az évben is sikerült megjelentetni a Bögözi Általános Iskola tükörképét jelentő iskolaújságot, a Suli(Új)ságot, amelyre a Bögöz Községért Egyesület pályázott. Fontos számunkra, hogy a szülők, nagyszülők, a község lakói betekintést nyerjenek az iskola életébe, az itt zajló tevékenységekbe, ugyanakkor a Suli(Új)ság teret biztosít a tehetséges tollforgató diákok számára is. A szellemi fejlődés mellett fontos a diákok testi-lelki, fizikai fejlesztése is, ehhez egy mozgáskoordinációs fejlesztő didaktikai eszköz beszerzésével járultunk hozzá, amelynek anyagi fedezetét ugyancsak a Bethlen Gábor Alapkezelő Z.R.T. nyújtotta. Ezúton is, mind diákjaink, mind pedagógusaink nevében köszönetet mondunk ezen szervezetnek a 2019-es év során nyújtott anyagi támogatásokért, melyek nélkül terveink nem valósulhattak volna meg.

 
 Mágneses táblák az oktatásban - Bögözi Általános Iskola

2019.11.28. 

Hargita Megye Tanácsának támogatásaként iskolánk didaktikai eszköztára négy mágneses táblával bővült. Köszönjük, hogy az oktatási intézményeknek lehetőséget biztosítanak az ilyen jellegű bővítésre. A "Mágneses táblák az oktatásban" elnevezésű projektünkkel célunk volt a régi hagyományos kréta alapú táblák mellé felszerelni modern mágneses táblákat is, amelyeket a bögözi diákok naponta a tanórákon használnak didaktikai eszközként. Sőt, a tábla mágnesességét kihasználva, különböző szemléltető eszközöket is csatolhatunk a táblára megkönnyítve a szemléltetést. Fontos megjegyeznünk, hogy nemcsak a fenti célt szolgálják a táblák, hanem azok használatával kíméljük a pedagógusok és a diákok egészségét, mentesítve ezzel a krétaportól. Köszönetünket fejezzük ki Hargita Megye Tanácsának az anyagi támogatásáért. A jövőben szeretnénk a község minden osztályában bővíteni a tantermek eszköztárát. (Pál Tamás, igazgató)

 

Elindultam szép hazámbul - XIV. - Vargyas Lajos - népdalverseny

Tizennegyedik alkalommal rendeztük meg Bögözben az Elindultam szép hazámbul elnevezésű, a Hargita megyei 0-8. osztályos és a magyarországi és szerbiai testvériskolás diákok számára kiírt népdalvetélkedőt.

 

November 22-24-én rendeztük meg immár tizennegyedik alkalommal az Elindultam szép hazámbul című népdalvetélkedőt. A 0-8. osztályos diákok számára a bögözi iskola és a tanintézményt támogató helyi egyesületek által szervezett megmérettetés ötlete a heti mindössze egy zeneóra pótlásaként született meg, kitalálója Sinka Ignác zeneszakos tanár.
Idén 24 település 110 diákja lépett a bögözi kultúrotthon színpadára.

 

„Fontos, hogy a gyermekeink népdalt tanuljanak, énekeljenek, ezáltal éltessék hagyományainkat. Egyben örülünk, hogy az iskolák pedagógusai, zeneszakos tanárai ennyire magukénak érzik a vetélkedőt, évről évre diákok tucatjait készítik fel a megmérettetésre”

 

nyilatkozta Pál Tamás, a bögözi általános iskola igazgatója, köszönetet mondva a rendezvény támogatóinak: Hargita Megye Tanácsának, a Communitas alapítványnak, a Hagyományőrzési Forrásközpontnak és a Dobói pékségnek.
A résztvevők egy választott és egy megadott népdal eléneklésével mérik össze tudásukat, a fellépők számára a népviselet nem kötelező, de elvárt. Idén egy három tagú zsűri értékelte a produkciókat: Csáki Enikő zenetanár (Bögöz), Fábián Annamária zenetanár (Siménfalva) és Sorbán Enikő népdalénekes és zenetanár (Homoródalmás). A legjobbakat négy kategóriában díjazták.

 

A népdalverseny helyszíne minden évben változik, Bögöz község nyolc faluja sorra adva otthont a rendezvénynek, tavaly Agyagfalva volt a házigazda, idén a községközpont, jövő évben pedig Bétába rendezik a megmérettetést.

 

 
Gyémántkrajcár - mesemondó verseny: 

okt. 25.-én megrendezésre került sor a hagyományossá vált Gyémántkrajcár elnevezésű mesemondó verseny körzeti szakasza a Bögözi Általános Iskolában. 56 versenyző vett részt a megmérettetésen Agyagfalva, Bögöz, Vágás, Béta iskoláiból.  A vetélkedő reggel 09:00 órától kezdődött a fent megnevezett iskolában és az ünnepélyes megnyitó után két különböző osztályteremben párhuzamosan zajlott a vetélkedő. Az előkészítő-IV osztályosok korosztályát Balázs Gudor Margit és Benedek Zita tanárnők, míg az V-VIII-as korosztályt Bálint Ibolya és Demeter Nagy Boróka tanítónők zsűrizték. Különösen pozitív tapasztalat volt az, hogy ebben az évben jóval több versenyző vett részt az V-VIII-as korosztályban, mint az eddigi években. Az előkészítős-IV-esek tábora is számosabb volt, és itt az volt a zsűri véleménye, hogy sok olyan mesét hoztak a gyerekek, amit eddig nem hallottak. A közel három órás vetélkedő után a következő díjak születtek:

 

            előkészítő-I-II korosztályban: I. díj: Pál György Alpár-I. osztály, Bögöz

                                                                 Borók Dóra-I. osztály, Agyagfalva

                                                        II. díj: Gábos Katinka-előkészítő, Agyagfalva

                                                        III. díj: Péter Gergely-előkészítő, Bögöz

        

            III-IV osztályos kategóriában: I. díj: Miklós Brigitta-III. osztály, Agyagfalva

                                                                  Kádár Tekla-III. oszály, Bögöz

                                                         II. díj: Kászoni Kata-III. osztály, Agyagfalva

                                                         III. díj: Kiss Adél-IV. osztály, Vágás

 

            V-IV osztályos kategóriában: I. díj: Mihályi Tímea-V. osztály, Bögöz

                                                        II. díj: Zinner Boglárka-VI. osztály, Agyagfalva

                                                        III. díj: Pál Brigitta-V. osztály, Bögöz

                   VII-VIII osztályos korosztályból: I. díj: Kolumbán Klaudia-VIII. osztály,

                                                               II. díj: Szakács Boglárka-VII. osztály, Bögöz

                                                               III. díj: Papp Laura-VII. osztály, Bögöz

                                                                          Forró Edina-VIII. osztály

    A jutalomkönyveken és okleveleken kívül minden résztvevő versenyző kapott emlékül egy részvételi oklevelet és egy részvételi könyvet is. Köszönet Hargita Megye Tanácsának, a Dobói Pékségnek a támogatásért és mindazon bögözi tanítóknak, akik segítségével létrejött az idei mesemondó verseny megszervezése.

 

 

 

Pálffy Lilla tanítónő, Bögöz


2019.08.30.

Versenyvizsga sofőri állás betöltésére - Concurs pentru ocuparea postului de șoferi:

download anunț: aici


Testvériskolák tábora Bögözben

Augusztus 5-10.


Hargita Megye Tanácsa, a Communitas Alapítvány, a Bögözi Általános Iskola támogatásával idén Bögözben került megrendezésre a testvériskolák közös részvételével az a kulturális tábor, amellyel évente az éritnett iskolák tartják a kapcsolatot egymás közt. Tavaly, azaz 2018-ban a bögözi diákok vehettek részt a Szerbia és Magyarország által közösen megszervezett két hetes táborban. Idén Bögöz volt a házigazda.

 Az öt napos program alatt a résztvevők három nap Bögözben közös kulturális és sport tevékenységeken vettek részt (bútorfestés, gyergyamártás, bogozás, üvegfestés, levendula zsákocskák készítése, kerámia edények készítése, sportvetélkedők, gasztronómia, táncház), illetve egy két napos erdélyi kiránduláson (Bögöz-Keresztúr-Fehéregyháza-Segesvár-Medgyes-Balázsfalva-Tordatúr-Verespatak-Abrudbánya-Gyulafehérvár útvonalon), amelyen az erdélyi magyarság történelmével ismerkedhettek meg a résztvevők az 1848-49-es események által. Nem utosó sorban kiemelten említjük azt a versenyt, amelyet a diákok számára szerveztünk. Az említett verseny a "Magyar feltalálók magyar találmányairól magyar nyelven" elnevezést kapta, amelynek célja volt a kiemelkedő magyar feltalálókat megismertetni a gyerekek körében. Köszönjük mindazoknak a szervezeteknek, a bögözi diákok szüleinek, akik segítettek, hogy a tábor megvalósuljon. 2018. április 5. - péntek

Szeretettel várunk minden érdeklődőt Keintzel Fanni VIII. osztályos diákunk képkiállítására, amelynek helyszíne a Bögözi Általános Iskola, és időpontja 2018. április 5., péntek 17.00 óra.Beiratkozás a 2019-2020-as tanév előkészítő osztályába:

Értesítjük a kedves szülőket, hogy az előkészítő osztályba való iratkozás 2019. március 4 - 22-e között történik. Az alábbi információs csomagot rendelkezésükre bocsájtjuk, amelyből kiderül, hogy milyen iratcsomóval, melyik egységhez és melyik időszakban lehet beíratni a leendő előkészítő osztályos gyermeket. Szeretettel várjuk az iratkozókat. További információ a 0266-245-410-es telefonon. Letölthető információk: itt

 

Suli(új)ság

Intézményünk apraja-nagyjának az ötletéből és munkájának a gyümölcseként immár 2 éve örvendhetünk az időszakosan megjelenő iskola újságnak. Célunk az újsággal információkat nyújtani iskolánk életéből a helyi közösség számára. Az olvasó egy összképet kaphat iskolánk életéből, mint például: diákok fogalmazásai, beszámolók a kulturális rendezvényekről, versenyeken való részvételről és az eredményekről, pedagógusok cikkei jelennek meg, tehetséges diákok munkái jelennek meg. Az iskola újság megjelenéséhez szükséges anyagi alapot a Bögöz Községért Egyesület pályázata által a Betlen Gábor Alapkezelő Z.R.T. támogatta. Ezúton szeretnénk megköszönni az említett szervezetnek a segítségét, hiszen enélkül a lap nem jelenhetett volna meg. Tervünk a lap megjelenését szorgalmazni az idei évben is. Köszönjük mindazoknak a kollegáknak a segítségét, akik hozzájárultak a lap megjelenéséhez.

  

 

 

 

Interaktív tevékenységek modern eszközök segítségével

A Bögözi Wass Albert Iskoláért Egyesület 2018-as évi pályázatának köszönhetően iskolánk egy tanterme interaktív táblával gazdagodott, amely az agyagfalvi iskolában van felszerelve. Ezúttal szeretnénk köszönetet mondani a Bethlen Gábor Alap Z.R.T-nek az anyagi támogatásért. Egyesületünk tevékenysége Bögöz község iskoláinak az anyagi, és a diákok szellemi fejlődését célozza meg. Köszönetet mondunk minden támogatónknak és arra biztatjuk a község lakóit, hogy támogassák az egyesületet a 2018-as évi adójuknak a 2%-val, hiszen ez az összeg jutalomkönyvekre, didaktikai eszközökre, kulturális rendezvényekre kerül felhasználásra. A támogatási adatlapot letölthetik itt!


Elindultam szép hazámbul XIII. - Szabó Csaba népdalverseny

       IDŐPONT VÁLTOZÁS!!! - ÚJ IDŐPONT NOVEMBER 29. DÉLELŐTT 10 ÓRA, HELYSZÍN AGYAGFALVI MŰVELŐDÉSI HÁZ.

Felhívás - itt!!!

Kötelező népdalok - itt!!!


2018. október 25. - Gyémántkrajcár mesemondó verseny Bögözben

      A Megyei Tanács által támogatott Gyémántkrajcár elnevezésű mesemondó verseny körzeti szakaszát idén is sikerült megszerveznünk a Bögözi Általános Iskolában, 2018 okt 25.-én. E támogatásnak köszönhetően minden résztvevő versenyző ajándékkönyvben és részvételi oklevélben részesült. Ez a vetélkedő előkészítő, I-IV, V-VIII osztályos tanulók számára volt meghirdetve.  Agyagfalva, Béta, Vágás, Bögöz iskolák képviseltették magukat különböző korosztályokban. A vetélkedő hangulata mesés, szép környezetben zajlott és igencsak emelte a színvonalát az, hogy a gyerekek élvezettel, örömmel mondták a meséket, és nem ismétlődtek a különböző mesék. 

            Az előkészítősök kategóriájában I. díjat nyert: Barabás Dóra, II. díjas Fosztó Csenge, III. díj Demeter Tamás. Az I-II.-ok kategóriájában I. díj: Dajca Vilmos, II. díj Kászoni Kata, III. díj Papp Klementina és Fábián Márk. A III-IV. osztályosok körében I. díj: Bartalis Klementina Kamilla és Pitó Előd Lajos, II. díj Gothárd Kristóf és Lázár Melánia Angyalka, III. díj Mihályi Timea és Tamás Blanka. Az V-VI korosztályban első díj: Szigyártó Harmat, II. díj Csapai Barabás Alex-Ede és Szakács Boglárka, III. díj Zinner Boglárka. A VII-VIII.-os korosztályban I. díj: Oláh Tamás, II. díj Keintzel Fanni, III. díj Szabó Katalin.

   A díjazottak külön oklevélben és jutalomkönyvben részesültek. A vetélkedő befejezéseképpen a házigazdák teával és falnivalóval kínálták meg a versenyzőket és az őket kísérő pedagógusokat.

    Külön köszönet a felkészítő pedagógusoknak és a szervezőknek, ezen kívül támogatóinknak: Hargita Megye Tanácsa, Fornetti látványpékség, Baby pan srl. (dobói pékség), Szende ABC.

Október: Szüreti bál, almabál Bétában, Bögözben és Agyagfalván:


Október: Történelmi vetélkedő az Agyagfalvi Berzenczey László Általános Iskolában:2017-2018-as tanév

Hamarosan: Karneválok időpontjai: 

Bögözi óvoda - 

Bögözi I-VIII osztály - február 23. du. 16-17 órától - Bögözi Kultúrotthon.

Agyagfalvi óvoda - március 3. - Agyagfalvi Kultúrotthon

Agyagfalvi I-VIII osztály - március 2. - Agyagfalvi Kultúrotthon

Vágási Márton Áron Általános Iskola - 

Bétai I-IV osztályos iskola és óvoda - 


Október 22 - Családos nap a Bétai Iskola játszóteréért

Október 22-én családos napot szervezett a Három Hegy Ifjúsági Egyesület, iskola és szülők hármasa. A családi nap szentmisével kezdődött, majd a bétai iskola udvarán gyermekprogramok várták a három falu családjait, mint például az Arany Griff Rend Egyesület középkori bemutatója, a Gozefini művésztársulat. A programok idején szülők és pedagógusok által készített hagyományos pityóka tokánnyal csillapíthatták éhségüket a résztvevők, amelyigazan jól sikerült. Köszönjük a szakácsoknak. Az ünnep a szórakozás mellett jótékony céllal szerveződött: adományokat gyűjtöttünk a bétai iskola udvarán található játszótér felújítására. A nap végére 1561 lej került a dobozkákba, ezzel az összeggel indulunk neki a játszótér fejlesztésének. Minden adományozónak, szervezőnek köszönetünket fejezzük ki.Külön köszönjük a Bögözi Tanács anyagi segítségét, amely az iskola udvaron található raktár épület rendbetételére szolgál. Már el is kezdődtek a feljavítási munkálatok.


Október 20 - Gyémántkrajcár
Mesemondó verseny Bögözben

2017. október 20-án került sor Bögözben a Gyémántkrajcár elnevezésű körzeti mesemondó versenyre, amelyet Hargita Megye Tanácsa és a Dobói pékség támogatott. Bögöz-körzet diákjai Vágás, Béta, Agyagfalva, Bögöz iskoláiból képviseltették magukat ezen a vetélkedőn. 
A vetélkedő délelőtt 10 órától kezdődött, a diákok két teremben egy időben mondták a meséket: külön az I-IV-esek Báró Márta és Balázs Gudor Margit tanárnők zsűrizésével, aki
k I-II; III-IV; osztályos korcsoportokban díjazták a gyerekeket. Az V-VIII. osztályosok Bálint Ibolya és Pálffy Lilla-Izabella tanítónők zsűrizésével V-VI és VII-VIII osztályos korcsoportokban lettek jutalmazva.
Külön köszönet illeti a felkészítő pedagógusokat, akik segítettek a diákok felkészülésében és az osztályszintű versenyen kiválasztották azt a két diákot, akik képviselték iskolájukat a különböző korcsoportokban. Köszönet és dicséret jár az összes mesemondó diáknak, akik színes, tartalmas népmesékkel szórakoztatták a hallgatóságot, élményhez juttatták társaikat, tanáraikat. A Megyei Tanács által meghirdetett és elnyert pályázatnak köszönhetően minden versenyző az emléklap mellet egy-egy szép ajándékkönyvben részesült.

Gratulálunk a nyerteseknek, és reméljük, hogy jövőben még többen kedvet kapnak a mesemondáshoz. Várunk benneteket jövőre is!

 


Október 14 - ovis szüreti bál Bögözben

A bögözi óvodások szombaton délután rendezvényükkel szórakoztatták az érdeklődőket. Délután 3 órától székelyruhába öltözve körbejárták a falut szekerekkel, ezzel meghívva a lakosokat a 4 órától kezdődő mulatságra. A rendezvényre többnyire szülők és nagyszülők, illetve testvérek mentek el. A szüreti tánc népi gyermekjátékokból tevődött össze, amelynek nagy sikere volt. Ezt követően mulatságra került sor, amelyen a gyermekek kedvükre szaladgálhattak, táncolhattak, mulatozhattak, egyszóval zsibongott a kultúrház a gyermekhangtól. A szülők is komolyan készültek a bálra, szendvicset, sütit készítettek, így az elfáradt, megéhezett gyermekek kedvükre táplálkozhattak. A legértékesebb lelki táplálékot viszont a bál, a zene, a tánc, a székelyruha és a hangulat adta.

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Október 13 - Szüretibál Vágásban

Intézményünk egységeinél elkezdődtek a hagyománnyá vált szüreti mulatságok. Pénteken, október 13-án Béta-Dobó-Vágás diákjai, tanárai, tanítói és óvónői szekérre ülve székelyruhában körbejárták az említett falvakat, ezzel meghívva a lakosságot a délután kezdődő mulatságra. Rendezvényünk célja a hagyományaink ápolása a székelytánc gyakorlása és a közösség formálása. Minden óvodás, kisikskolás és V-VIII. osztályos szüreti tánccal szórakoztatta a közönséget. A bál legszebb pillanatát élhették meg a szülők, amikor látták gyermekeiket büszkén viselni a székelyruhát és felkészülten előadták a szüreti táncot, ők lehettek a bál szervezői, amelyen mindenki jól érezte magát. Fontos, hogy már az óvodás korban hallgassák a nálunk elterjedt, régi időkből fennmaradt zenét és örömmel táncolják azt. A szüreti tánc után a diákok kedvükre mulathattak, táncolhattak, amelyet jókedvüen tettek. Öröm számunkra látni azt az összefogást, amelyet a három falu megtett, azaz közös rendezvények szervezése, azokon való részvétel ugyanúgy, mint az osztályok fenntartása a minimális létszámkövetelményeket figyelembe véve olyan módon, hogy külön osztályokban tanulhatnak a diákok. Nem a falu számít, ahova iskolába kell járjanak, hanem az osztály, amelyik a korosztályuknak megfelel, legyen az Bétában, vagy Vágásban. Vezetőségünk továbbra is támogatja a három falu közösségi tevékenységeit. a falu közössége nevében köszönetet mondunk a pedagógusoknak, akik szívvel-lélekkel készültek a bálra és úgy készítették fel a diákokat.


Pál Tamás, igazgató  


Október 6.

 

Ez az a nap mikor az aradi tizenhármat kivegezték 1849. október 6-án. Vértanúkká váltak, a magyar szabadság vértanúivá.

Október 6. van és iskolánk diákjaival megemlékezett erről a napról. Egy rövid dokumentumfilmet vetítettük le a diákoknak és a tanároknak egyaránt. Mi igy emlékeztünk meg róluk.

 

Fejér Mihály, történelem tanár

 

 

 

 


 Október 2.

Újra meglátogatta intézményünket Lévai Kálmán tűzoltó ezredes a magyarországi Karcag településről. A település lakossága könyvadományt küldött iskolánknak, amelyek az intézmény könyvtárát gazdagítják. Az ezredes beszédében kiemelte az olvasás fontosságát, azok eredetiségét, arra buzdítva a diákokat, hogy ne hanyagolják el a könyből való olvasást, még akkor sem, ha "mindent megtalálnak" a neten. Köszönjük az ezredes úrnak, hogy már sokadszorra jön hozzánk, és ahogyan fogalmazott "otthonról hazajön". Visszavárjuk...

Pál Tamás, igazgató


Szeptember 29.

Szent László-történelmi vetélkedő Bögözben

 A Kájoni János megyei könyvtár kérésére 2017. szeptember 29-én a Bögözi Általános Iskola és az Agyagfalvi Általános Iskola IV. osztályos tanulói történelmi vetélkedőn vettek részt. A címe: Szent László élete, legendák, lovagkirály, Erdély védőszentje, települések elnevezése, freskók. Úgy a bögözi, mind az agyagfalvi negyedikesek képviselték iskolánkat. A vetélkedő egy nagyon érdekes, izgalmas, interaktív, társasjátékból állt. A társasjáték alapja egy „Szent László székelyföldön” nevű térkép volt. A csoportok miután kiválasztották a szószólót, dobót, egy gurítókockával egyaránt gurítottak. Különböző mezőkre léphettek. A mezőknek megfelelően különböző kérdésekre kellett válaszoljanak, ami természetesen Szent László nevéhez kötődött. Minden helyes válasz egy pontot ért. Homokóra mutatta a letelt egy percet, ami idő alatt a csoport tagjai megbeszélhették a lehetséges válaszokat. Közben lehetett segítséget, szerencsét, jutalmat nyerni, ezeket a korongokat a versenyzők felhasználhatták, ha bizonytalanok voltak a válaszadásban. A közel két órás vetélkedőt eredményhirdetéssel zárták, ahol a szervezők összesítették a pontszámokat és értékelték a versenyzők tudását, felkészülését, ügyességét. Összesen 10 pontot lehetett elérni. Volt két 9-9, egy 10 pontos csapat (Bögöz), két 6-6, egy 8 pontos csapat (Agyagfalva). A szervezők mind a huszonnégy negyedikes versenyzőt jutalomban részesítették egy-egy „varázsceruzával”, csapatonként egy-egy ceruzatartót kaptak. A felkészítő tanítók jutalomképpen egy népdalkötetet kaptak. Azok a versenyzők, akiknek kisebb testvéreik vannak, kaptak egy-egy mondókás könyvet is. A szervezők azt is hozzátették, hogy eddig ezt a vetélkedőt hatodik osztályos gyerekek között szervezték, de ilyen jól felkészült csapatokkal ritkán találkoztak. Megdicsérték mind a két iskola diákjait, hiszen élményben, játékban, tudásban, ügyességben gazdag hetet zártak.

        Pálffy Lilla-Izabella tanítónő      


Küküllő néptánccsoport - Bögöz

Szeptember 29-e, őszi vásár Székelyudvarhely

Pénteken délután iskolánk "Küküllő" néptánccsoportja - többnyire a bögözi VII. osztályos diákok - ellátogatott a székelyudvarhelyi őszi vásárra, ahol a Dzsungel melletti minifocipályán székelytánccal lépett színre. Két diákunk élménybeszámolóját olvashatják: 

   "Péntek délután felültünk a buszra és elindultunk Udvarhelyre. Nagyon izgatottak voltunk, hogy újra táncolhatunk, hiszen már tavaly is itt léptünk fel.

   Megérkeztünk a vásárra, és akkor tájékoztattak minket, hogy mi vagyunk az első fellépők. Viszonylag jól táncoltunk, csak egy-két baki volt benne. De az is olyan volt, mintha a koreográfia lenne. Miután végeztünk, megkínáltak kaláccsal és vízzel. Még egy csoportképet is készítettünk a rendezővel. Nagyon lelkesedtünk, hiszen úgy volt, hogy elmegyünk pizzázni, de csalódottak lettünk, mert ez elmaradt. Aztán elmentünk a sportcsarnokba (ingyen jeggyel), ahol mellesleg ugyanaz volt mint tavaly. Majd körbe mentünk a vásáron, ahol nagyon sok szép kézműves dolgot láttunk.

   Aztán hazamentünk a busszal."

 

 

 Keintzel Fanni

 Gothárd Tamara